Smutná zpráva od Stromokruhu

01.02.2011 14:59

Dovolujeme si zde přetisknout zprávu od Martiny Turečkové, "matky" stromokruhu.

 

Takhle to vypadalao ještě na podzimV pátek 28.1. 2011 jsme zjistili, že někdo podřezal všech 27 stromků tvořících Stromokruh Evropy (v Zolcarech u loděnice). Stromky byly cca dvoumetrové, šlo o národní stromy členských států EU.  Na jaře 2009 je vysadilo 27 rodin z celé České republiky i ze Slovenska, a tím se stali Partnery jednotlivých stromků.

Byl to počin nově vznikajícího Okrašlovacího spolku Ivančice, jehož zakladateli jsou Irena a Josef Zahradníkovi a Martina a Aleš Turečkovi. Zahradníkovi znáte z kavárny a galerie Stříbský mlýn, Aleše Turečka z KICu Ivančice a Martinu Turečkovou z rodinného centra Měsíční Houpačka.

Když nám soused Miloš Psota v pátek 28.1. cca v 15:00 hod zavolal, že je s dětmi a se psem na procházce u Stromokruhu, a že všechny stromky do jednoho jsou uříznuty, nechtěla jsem tomu věřit. Zavolala jsem Zahradníkům a ti se tam jeli hned podívat. Smutnou novinu mi následně potvrdili. Přizvali jsme ivančickou policii a předali jí to k šetření. Na místě byly na zbytcích sněhové pokrývky vidět velké pánské stopy, které šly po směru hodinových ručiček od stromku ke stromku a kmínek po kmínku pachatel odřezal cca ve výšce 20 cm nad zemí, nejspíše ruční pilkou „ocaskou“. Uřezané stromky nechal na místě – některé teď leží na zemi, některé ještě stojí přivázané za horní část kmínku k podpůrnému kůlu.

A takhle to bohužel vypadá dneChápete to? Kdo něco takového může udělat? Proč? Dokážete si představit nějaký svůj vnitřní motiv, který by vás přivedl k realizaci výše popsaného? Nešlo o náhodný vandalizmus – z přemíry energie polámu dva tři stromky, které se mi postaví do cesty. Ne. Tohle je zrealizovaný zlý záměr. Uvědomuji si, že za bezmála 35 let svého života jsem se takto blízko s takovým vědomým zlem nepotkala.

Vysadit Stromokruh Evropy mě napadlo při psaní diplomové práce. Myšlenka mě fascinovala natolik, že přežila další tři roky a pak došlo k její realizaci tady u nás, v Ivančicích. Stromokruh Evropy není jen o 27 dílčích stromcích, je to kulturní záležitost přesahující naše malé městečko. Je to ojedinělé živé dílo, které v celé Evropě nemá obdoby. Ivančický Stromokruh je první svého druhu. Jen to domyslete – ten krásný lesoparkový kruhový prostor uprostřed za 20, 30, 50 let...

A někomu stálo za to tam jít a vše podřezat. Přitom stostromkové aleje odstiňující Stromokruh od  silnice a železničního přejezdu se ani nedotknul. Taktéž zůstala neporušena zvonice ve tvaru srdce. Co k tomu dodat?

Po následných telefonických konzultacích s jednotlivými partnery stromů budeme na jaře Stromokruh vysazovat znovu. Máme v plánu zainvestovat do starších (tedy větších )sazanic, aby nevznikla „optická proluka“ při pohledu na růst Stromokruhu jako celku. Na stránkách www.okraslovacispolekivancice.cz můžete sledovat termín nové výsadby a případně nám pak přijít pomoct nosit kýble s živou vodou. Budeme rádi za vaši podporu dobré věci.

Za Okrašlovací spolek Ivančice Martina Turečková

—————

Zpět